Egynyári virágok

Egynyári virágok

Sok féle egynyári virágot ültetünk, így valószínűleg ez lesz a legterjedelmesebb kategória. Ahogy nyílnak fokozatosan a virágok, kezdve a petúniával aztán sorban a többi, úgy nyitok majd új alkategóriákat az egyes növényeknek. Addig is ide lehet írni ha egynyári virágokkal kapcsolatos kérdésük illetve véleményük van.

Kategória: Egynyári virágok | A közvetlen link.

Egynyári virágok bejegyzéshez 13 hozzászólás

 1. avatar szepeske szerint:

  Örülök,hogy szóba jött a pistike! Had osszam meg az elmúlt két nyár tapasztalatait a számomra egyik legkedvesseb és leghálásabb egynyáriról. Röviden:a pistikét is túl lehet öntözni??
  Minden nyáron ültettem belőlük bőven,ráadásul talán elég zsúfoltan is (kb. 30-szor 30-as cserépbe 4 tövet). Szinte egész nap teljes árnyékban tartózkodtak,legfeljebb a lenyugvó napocska sugaraiból kaptak 1-másfél órányit. Öntöztem,tápoldatoztam őket bőségesen,és ezt mindig hatalmasra nőtt “bokrokkal”,nem akármilyen virágözönnel hálálták meg egészen a fagyok beálltáig! Ezen felbuzdulva tavaly és idén is így tettem,még több palántát ültettem,szép egészségesek voltak mind,a legkülünfélébb színekből. Onnantól,hogy elültettem a töveket,alaposan öntöztem és tápoztam őket. Aztán teltek a hetek,vártam a pozitív eredményt,de az elmaradt. Ehelyett a palánták nem hogy növekedtek,hanem még a leveleiket is elkezdték hullatni,teljesen felkopaszodtak,virágot meg egyáltlán nem hoztak. A levelek fonákján meg megjelent egy fehér, lisztes-poros bevonat (ez lenne a lisztharmat nevű gombás betegség? Ezt egyébként már a petúniáknál is észleltem,de őket visszavágtam és kigyógyultak belőle,vagy legalább is nem pusztult bele az egész növény.)
  Szóval lehet,hogy jóból is megárt a sok,és a túlzott gondoskodással,öntözéssel “megfolytottam” a legkedvesebb virágaimat??

 2. avatar Endre szerint:

  Igen. Túl lehet öntözni minden növényt, az olyan alapvető hibára, hogy nincs lyuk az edény alján nem is gondolok, (mert a pangó vizet egyik növény sem szereti), de megragadta a figyelmemet az egyik mondata: „Onnantól, hogy elültettem a töveket, alaposan öntöztem és tápoztam őket”. Nem szabad rögtön az ültetés után elkezdeni tápoldatozni a virágokat, meg kell várni amíg begyökeresednek, és csak az után, de akkor is óvatosan. Amikor ültetésnél kiütjük a palántát a cserépből, amibe volt, akkor meg kell nézni, mennyire van begyökeresedve, ha sok gyökere van, akkor ültetés után egy-két héttel már tápoldatozhatunk. Amennyiben viszont kevés a gyökere, csak itt-ott egy pár szál akkor, még öntözni is óvatosan kell, tápoldatozni pedig nem szabad egészen addig, amíg nem látjuk, hogy elkezdett fejlődni.
  A másik, nem biztos, hogy az öntözéssel volt a baj. Nem ültette ki, túl kora tavasszal a pistikét? Mert bár árnyékkedvelő virág, de melegigényes, a túl korán kiültetett pistike megsárgul, és nagyon nehezen gyökeresedik be, ha begyökeresedik.
  Az a baj, hogy a növények nem tudják elmondani mi a bajuk, és a legtöbb betegségre ugyanúgy reagálnak: megsárgulnak és elkezdik ledobálni a leveleiket.
  Még mindig tudnék két dologról írni de, hogy ne legyen túl hosszú ez a hozzászólás a többit későbbre hagyom.

  • avatar szepeske szerint:

   Ha az április közepe korainak számít,akkor biztos, hogy itt (is) hibáztam. De én türelmetlen vagyok,tavasszal már alig bírom kivárni az időt,hogy végre ültethessek,szeretnék minnél elöbb hatalmas virágözönt! Bocsánat,lehet hogy bután hangzik a kérdés: akkor miért árulnak ideje korán olyan növényeket,amik kiültetve érzékenyek a hidegre? A vincáról már megtanultam,hogy bár szívós,de a hidegre nagyon érzékeny. Egyszer kiültettem már május elején,ahogy először megláttam az árusoknál. Aztán jött egy jó kis hidegfront,gyenge éjjeli fagyokkal… Szegények jól megsínylették,vmikor júliusban tértek csak magukhoz.

 3. avatar Endre szerint:

  Még az előző kérdésre válaszolva.
  Amikor kivesszük a régi cserepéből a megvett palántát (ez bármelyik növényre vonatkozik) még egy dologra oda kell figyelni. Sokan használnak újabban egy tartós hatású műtrágyát, kis viaszgolyókba van a műtrágya beágyazva, és ahogy a viasz fokozatosan elolvad, úgy szabadul fel a tápanyag a golyóból. Ez egy nagyon jó dolog, de ha ilyen golyókat látunk a növények földjében, akkor legalább egy hónapig nem szabad, vagy csak nagyon óvatosan szabad tápoldatozni.
  A másik a fehér szövedék, amit a növény fonákján talált. Nem valószínű, hogy lisztharmat inkább nagyon súlyos takácsatka fertőzésre gondolnék, ami lehet attól, ha sokszor van ugyanaz a növény egymás után ültetve, de inkább a palánta volt fertőzött.

  A korai ültetésre az árvácskáról írt bejegyzésem alá válaszolok, mert részben érinti is a témát.

 4. avatar szepeske szerint:

  A minap azon gondolkodtam,miközben hordtam le a pincébe az egynyáriaktól “megtisztított” cserepeket ,ládákat,hogy vajon jó helye van-e ott tavaszig a bennük hagyott földnek?? A föld egy része ugye mindig távozik a kiemelt növény gyökerével együtt,de több-kevesebb mindig bennemarad. Elgondolkodtam azon,hogy a bennhagyott földben vannak-e a tavasszal újonnan beleültetett gyenge kis palántákra nézve fertőző kórokozók. S ha igen,azok áttelelnek vajon pincehőmérsékleten? Vagy jobb volna talán kint hagyni a ládákat földel együtt mondjuk a fedett teraszon? A bennük maradt virágföld,ha megfagy,tud károsodni? Továbbá mennyi időnként ajánlott cserélni a földet bennük? (Én úgy szoktam,hogy ősszel a növényt eltávolítom,gyökereiről lerázogatom kicsit a földet. Tavasszal,amikor új virágot ültetek a régiek helyére, feltöltöm a ládákat új földdel úgy,hogy összekeverem az ősszel benne hagyott mennyiséggel.)
  Nos,ilyen gondolatok foglakoztatnak mostanában….

 5. avatar Endre szerint:

  Ez az a kérdés, amire jó lenne, ha mások is írnának véleményt, mivel én nem szoktam ládákat átteleltetni, földet meg annyit használok, hogy azon a pár ládán, amit a ház köré ültetek nem érdemes spórolni, így mindig újat használok.
  De. Szerintem a pince nem lehet jó ötlet. A kórokozók biztos áttelelnek benne, azon kívül, ha nedves a pince, akkor penészes lesz a föld, ha pedig száraz, akkor úgy kiszárad, hogy amikor ültetni akarunk bele tavasszal, akkor majd nem veszi be a vizet.
  Én még most kiszedném a ládákból, belemorzsolnám valamilyen nagy műanyag zsákba, és kint hagynám valahol a szabadban, annyira letakarva, hogy az eső ne essen bele. Mivel az ilyen használt földben már nem sok minden lehet, tavasszal legalább felesben keverném valamilyen jó minőségű virágfölddel.

 6. avatar szepeske szerint:

  Hagy meséljem el egy évek óta visszatérő tapasztalatomat,problémámat. Régebben sosem telt el nálam tavasz és nyár,hogy az ablakbpárkányon elhelyezett ládákba ne ültettem volna virágot. Mindig olyat,ami kedveli és tűri akár a tűző napsütést is: folytonnyíló begóniát,petúniát,büdöskét,paprikavirágot,legutóbb vincát. Volt nyár,hogy bohócvirágot ajánlottak erre a helyre,ami nyáron bizony napkeltétől kb. délután 3-ig szüntelenül kapja a tikkasztó napsütést. (Erre azt esetre gondoltam,amikor korábban utaltam az eladók hiányos ismereteire,esetlegesen a vevő félrevezetésére.) Aztán nemrég,pont az Ön veboldalát olvasva megtanultam,hogy a bohócvirág bizony nem bírja a tűző napon való kiképzést,inkább (fél)árnyékba való növény.
  Szóval az ide ültetett virágoknak elméletileg bírniuk kellett volna,mégis mind alig érte meg a júliust. Ültetés után általában szépen megeredtek,de ahogy tartóssá váltak a nagy melegek,mind elsatnyultak, végül elpusztultak. Én amatőrként arra gondolok,hogy az ablaküvegről a növényekre vissatükröződő napfény felerősödik, s ez sok még a melegkedvelő virágoknak is.
  Már 1-2 éve felhagytam a kísérletezéssel és minden reménnyel. Ami viszont eddig bejött:ahogy elkezdik árulni az árvácskákat,rögtön teleültetem ezeket a ládákat ,és egészen nyár közepéig gönyörködöm bennük!
  Nem tudom,hol hibázom a történetben,lehet,hogy oda nem való semmilyen növény az árvácskán kívül?

  • avatar Endre szerint:

   Mindig is az volt a véleményem, hogy az egynyárik nem valók balkonládába, nem azért mert, nem bírják a meleget, hanem mert magát a ládát nem bírják.
   Azért a Begonia semperflorensen csodálkozom, mert az azért bírni szokta!
   Az árvácskának könnyű dolga van, pont addig tart a tenyészideje, amikorra megjönnek a nagy melegek. Ilyenkor kellene valamilyen növény, ami kibírja balkonládában a hőséget. És, hát sajnos a drága növények azok, amik bírják, két okból, az egyik éppen az, amiért drágák. Azért drágák mert már nem palánták, hanem előnevelt, félkész növények, amiknek csak folytatni kell a növekedést. És ez a másik ok, mivel csak folytatni kell a növekedést ezért gyorsabban benövik a ládát és így eltakarják a ládát a napsugárzástól. Mert a legnagyobb baj az, hogy a nap annyira átforrósítja a ládát, hogy mindenképpen túl kell öntözni a növényeket. Innentől pedig megy minden, mint a dominó, a túlöntözéstől megsárgulnak, a gyökerei pedig megfőnek és elpusztulnak.

   • avatar szepeske szerint:

    Egy ideje már szemezek a tömpevirággal. Nagyon tetszik a megjelenése. Sajnos olyan ritkán lehet vele találkozni a virágárusoknál,mintha még nem lenne annyira ismert, keresett növény (persze lehet,hogy tévedek). Egyszer láttam egy helyen,de nem mertem megvenni,pedig szeretek kisérletezni,viszont az mindig csalódottsággal tölt el,ha egy próbálkozásomat kudarc kíséri. Ezért most szeretnék tudakolódni ennek a csodaszép virágnak az igényeiről!

 7. avatar Endre szerint:

  Erről úgyis szerettem volna egy bejegyzést írni!

 8. avatar nagy eniko szerint:

  Az lenne a kerdesem hogy a pistike lapija miert sargul meg?elmeletileg kozepesen van ontozve es tapoldatozva is.megis sargul meg az egesz bokor.

 9. avatar Endre szerint:

  Nagy Enikőnek

  Fázik. Nem csak a növény de a gyökere is, valószínűleg nincs is gyökere, fölég ha már tápoldatozta is. Ültetés után legalább három hétig nem szabad tápoldatozni, csak utána, amikor már begyökeresedett. A pistike melegigényes növény túl korán lett elültetve.

  Üdv. Endre

  • avatar nagy eniko szerint:

   csak azutan volt tapoldatozva miutan jol begyokeresedet es elege meleg van ugyhogy nemtudom mi lehet az oka!

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*